Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος που προσβάλει το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Στον άνθρωπο προκαλείται κυρίως από τους ιούς Α και Β. Η περίοδος της γρίπης στην Ελλάδα είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο με σημαντική έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.
Στον 20ο αιώνα τέσσερις πανδημίες απασχόλησαν την ανθρωπότητα:
- Η ισπανική το 1918 (με περίπου 50 εκ. θανάτους)
- Η ασιατική το 1957
- Η γρίπη του Hong Kong το 1968
- Και η ρωσική το 1977
Το 2009 ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που προέκυψε από το συνδυασμό γονιδιακών τμημάτων του ιού της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων, μεταφέρθηκε στον άνθρωπο και προκάλεσε την πανδημία της γρίπης τύπου A H1N1 αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν σε 75 άλλες χώρες.
Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Ο ιός συνήθως μεταδίδεται με τα μικροσταγονίδια που διασπείρονται με το βήχα ή με το φτάρνισμα. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω των χεριών όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα ή επιφάνειες που περιέχουν σταγονίδια με τον ιό και ακολούθως τα φέρει σε επαφή με τα μάτια ή το στόμα.
Ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τη γρίπη μία ημέρα πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων έως και 5-7 ημέρες μετά.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται και να κλιμακώνονται γρήγορα και είναι πιο έντονα απ’ότι στο κοινό κρυολόγημα. Υψηλός πυρετός, ρίγος, βήχας (ξηρός ή παραγωγικός), πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, πονόλαιμος, καταρροή, δύσπνοια, αδυναμία, καταβολή, πονοκέφαλος, διάρροια και έμετος ιδιαίτερα στα παιδιά. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα, ενώ ο μεταλοιμώδης ξηρός βήχας μπορεί να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Ποιες είναι οι πιο συχνές επιπλοκές;
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη με ήπια συμπτώματα, ορισμένα όμως άτομα που ανήκουν κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα: καρδιαγγειακά, με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, ηπατική – νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, μεταμοσχευθέντες,
με ανοσοκαταστολή, παχυσαρκία όπως επίσης και εγκυμονούσες β και γ τριμήνου κύησης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών όπως:
- Πνευμονία
- Δύσπνοια –ταχύπνοια
- Κυάνωση (μπλε χρώμα στα χείλη)
- Επιδείνωση βρογχικού άσθματος και Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας
- Απορρύθμιση χρόνιων νοσημάτων
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Συνήθως η διάγνωση γίνεται με βάση τα κλινικά συμπτώματα. Επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν είναι η απομόνωση του ιού στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή η ανεύρεση αντισωμάτων στο αίμα. Οι περισσότερες ασθενείς που ζουν σε περιοχές με επιβεβαιωμένη επιδημιολογικά ύπαρξη του ιού της γρίπης, που δεν έχουν επιπλοκές δε χρειάζεται να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση του ιού.
Ποια είναι η θεραπεία;
Οι περισσότεροι ασθενείς με ήπια νόσο βελτιώνονται σε 3-4 ημέρες χωρίς να χρειαστεί να λάβουν ειδική αντιϊκή θεραπεία.
Συνήθως συστήνεται συμπτωματική αγωγή που περιλαμβάνει αντιπυρετικά, παυσίπονα, λήψη υγρών, ανάπαυση και όταν υπάρχει ένδειξη, λήψη αντιϊκών φαρμάκων εντός του πρώτου 48ωρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της γρίπης διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς. Επίσης να αποφεύγεται η λήψη ασπιρίνης η οποία μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Reye.
Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τη γρίπη;
Ο έγκαιρος εμβολιασμός αποτελεί σήμερα το πιο σημαντικό μέτρο για τη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από τη γρίπη.
Όσο πιο πολλοί άνθρωποι εμβολιάζονται τόσο βελτιώνεται η ανοσία του πληθυσμού με αποτέλεσμα να περιορίζεται η μετάδοση της γρίπης.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται ετησίως κατά προτίμηση τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο ή σε περιόδους επιδημίας. Στους ενήλικες αρκεί να γίνεται μόνο ΜΙΑ δόση εμβολίου κάθε χρόνο.
Και επιπλέον η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από τη γρίπη.
Για το λόγο αυτό:
- Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
- Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας
- Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας και το στόμα σας
- Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.