Λάζαρος Παπαγεωργίου

Πνευμονολόγος Λιβαδειά

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Η δερμοαντίδραση mantoux δεν είναι εμβόλιο αλλά είναι ένα test  για να διαπιστώσουμε εάν κάποιο άτομο έχει έρθει σε επαφή με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Γίνεται με ενδοδερμική έγχυση μικρής ποσότητας φυματινικής πρωτεΐνης στο μέσο τριτημόριο του αντιβράχιου και το αποτέλεσμα ελέγχεται μετά από 48-72 ώρες.

Θετική mantoux σημαίνει ότι το άτομο έχει μολυνθεί από το μικρόβιο της φυματίωσης, όχι όμως απαραίτητα ότι νοσεί από φυματίωση.

Απαραιτήτως μετά τη θετική διάγνωση χρειάζεται ακτινογραφία θώρακος και βασικές εξετάσεις αίματος προς αποκλεισμό ενεργής νόσου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισπνέουν τα μυκοβακτηρίδια μολύνονται, αλλά ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Αυτά παραμένουν στον οργανισμό και μπορεί να γίνουν ενεργά αργότερα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν αναπτύσσουν ποτέ φυματίωση, άλλοι όμως και ιδιαίτερα αυτοί που το αμυντικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο, μπορεί να αναπτύξουν φυματίωση κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτοί που μολύνονται δεν αισθάνονται άρρωστοι, δεν έχουν συμπτώματα, δεν μεταδίδουν τη νόσο και συνήθως έχουν θετική Mantoux. Τα άτομα αυτά λέμε ότι έχουν «λανθάνουσα φυματική λοίμωξη» και πρέπει να λάβουν αγωγή για να μην αναπτύξουν στο μέλλον τη νόσο.

Μία ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών που πρέπει να λάβουν προφυλακτική αντιφυματική αγωγή για λανθάνουσα TBC  είναι εκείνοι που έχουν θετική mantoux και πρόκειται να λάβουν θεραπεία  με βιολογικούς παράγοντες για άλλα νοσήματα (όπως π.χ. για ρευματοειδή αρθρίτιδα).