Λάζαρος Παπαγεωργίου

Πνευμονολόγος Λιβαδειά

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

 

Με τον όρο πνευμονιοκοκκική νόσος περιγράφουμε τη λοίμωξη που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) αποτελεί παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς προκαλεί σοβαρές ασθένειες όπως: πνευμονία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία, ωτίτιδα και βρογχίτιδα.

Πώς μεταδίδεται-ποιον μπορεί να προσβάλλει;

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο που αποικίζει το ρινοφάρυγγα και μεταδίδεται με άμεση επαφή των αναπνευστικών εκροών από ασθενείς και υγιείς φορείς του μικροβίου.

Μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε αλλά κυρίως κινδυνεύουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι χρόνιοι καπνιστές, οι ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες παθήσεις (ΧΑΠ, άσθμα, διαβήτη, χρόνια καρδιακή νόσο, χρόνια ηπατική-νεφρική ανεπάρκεια) με σοβαρές διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος ή που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία π.χ. κορτιζόνη.

Τύποι εμβολίων

Υπάρχουν δύο τύποι εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου. Αυτά περιέχουν αντιγόνα που δημιουργούν αντισώματα κατά του μικροβίου. Το ένα δημιουργεί αντισώματα έναντι 13 και το άλλο έναντι 23 στελεχών του πνευμονιόκοκκου.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται;

  • Όλοι οι ενήλικες άνω των 65 ετών
  • Άτομα κάτω των 65 τα οποία έχουν χρόνιες παθήσεις όπως:

 

>Παθήσεις των πνευμόνων (Χρ. Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Άσθμα)
> Καρδιακές παθήσεις
> Σακχαρώδη διαβήτη
> Δρεπανοκυτταρική αναιμία
> Κίρρωση ήπατος
> Νεφρική ανεπάρκεια
> Νόσο Hodgkin
> Ασπληνία
> Λευχαιμία
> Λέμφωμα
> Χρόνια χορήγηση κορτιζόνης ή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
> Μεταμοσχευθέντες

Ο εμβολιασμός αποτελεί ασπίδα προστασίας και ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων του ανθρώπου. Χάρη στα συστηματικά προγράμματα εμβολιασμού, νοσήματα που πριν από δεκαετίες θέριζαν την ανθρωπότητα σήμερα σχεδόν δεν τα γνωρίζουμε.